Меденките са едни от най-популярните коледни сладки, а ние ви представяме

...
Меденките са едни от най-популярните коледни сладки, а ние ви представяме
Коментари Харесай

Коледни меденки: Рецепта за вкусни празнични бисквитки

Меденките са едни от най-популярните коледни сладки, а ние ви представяме най-лесната рецепта, благодарение на която сигурно ще станат идеални.

Продукти:

150 гр. масло
150 гр. мед
350 гр. гладко брашно
100 грама смлени орехи
2 по-малки или 1 огромно яйце
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
подправки по желание (канела, карамфил, джинджифил...)

Приготвяне:
Сложете брашното в огромна купа, прибавете содата и орехите и разбъркайте добре. Ако ще употребявате подправки, прибавете ги към брашното на този стадий от приготвянето. Сложете нарязаното на тънки лентички масло в брашното и го натрошете с пръсти.Добавете разрушеното яйце към сместа от брашно и масло и разбъркайте още веднъж. Към сместа прибавете мед и омесете тестото с ръце, след което го увийте в найлоново фолио и го приберете в хладилника за час.След изстудяване извадете тестото. Грабнете от сместа с лъжица с мечтаната величина и оформете с ръце на топка. Ако желаете огромни меденки, използвайте огромна лъжица, а в случай че желаете дребни меденки, изберете по-малка. Подредете меденките в тава, застлана с намаслена хартия. Оставете разстояние сред тях, защото ще бухнат по време на печене с помощта на содата за самун.Печете ги в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути или до момента в който забележите, че ръбът на дъното на меденката е тъмнокафяв. Не се тормозете, в случай че са малко меки от горната страна, ще се свият след изпичане.
Глазура за декорация на меденки:

Можете да украсите меденки с класическа бяла глазура, за която ще ви би трябвало:

100 гр. пудра захар
3 огромни лъжици лимонен сок

Смесете захарта и лимоновия сок. Глазурата не би трябвало да е гъста, само че и не би трябвало да се разтича. Проверете дебелината на глазурата, като я вземете с лъжица и я оставите да падне. Ако спада прекомерно бързо и забележите, че е прекомерно течно, прибавете още малко захар, а в случай че е доста гъсто и мъчно се отделя от лъжицата, разредете го с малко лимонен сок.

Можете да поставите глазурата в пош или в случай че нямате подобен, използвайте елементарна найлонова торбичка за фризер. Изстискайте цялата глазура в единия ъгъл на торбата, след което деликатно отстранете малко парче от ръба с ножица. Дупката би трябвало да е доста дребна, с цел да може глазурата, която ще излезе от нея да е тънка.

Вместо торбичка може да извършите малко руло от намаслена хартия за печене.

Плюс съвет:

1. Не е нужно да оформяте меденките на топчета. Преди да се охлади, можете да изтъните тестото малко с ръце, а откакто се охлади, го разточете на фино и с формички изрежете разнообразни форми по избор. Ако ви се стори, че тестото е прекомерно мъчно за разточване след изстудяване, оставете го да почине малко на стайна температура и по-късно започнете да разточвате.

2. Любителите на шоколада могат да прибавят към меденките 2-3 лъжици какао, така те ще придобият прелестен шоколадов цвят и ще имат по-наситен усет.

3. Меденките имат много дълъг период на валидност. В железна кутия устоят един месец, а в случай че желаете да им придадете малко прохлада, понякога слагайте късче ябълка в кутията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР